Tipovi pelena

Pričajmo o pelenama…

ONE SIZE SPLIT PLATNENE PELENE

Kada spominjemo moderne platnene pelene onda uglavnom mislimo na oblikovane platnene pelene kojima se veličina može podešavati drukerima po dubini i širini, i odgovaraju bebama i djeci od otprilike 5 do 17 kg. To su “one size” pelene i često kažemo da odgovaraju djetetu od početka do kraja pelenaštva.

SPLIT model znači da su ulošci odvojivi od tijela pelene, što omogućava da uloške stavljamo prema potrebi, ali također pogoduje bržem sušenju.

PETITE pelene su vrlo slične One size pelenama – samo su manje, namijenjene bebama od 3 do 10 kg. Njihova je prednost u činjenici da dobro pristaju bebama od rođenja, gumice bolje prijanjaju uz nožice i nisu na guzi preglomazne.

ZAŠTITNE GAĆICE

Sve pelene izrađene od prirodnih materijala zahtijevaju upotrebu zaštitnih gaćica kako vlaga i sadržaj pelene ne bi probili na bebinu odjeću.

Klasične zaštitne gaćice odlikuju se duplim gumicama oko nogu (tzv. double gusset) koje pružaju izvrsnu zaštitu kod dojenačke stolice, a također odlično prekrivaju i noćne pelene.

Zaštitne gaćice za platnene pelene izrađujemo u dvije veličine:

  • baby size (3 – 10 kg)
  • one size (5 – 16 kg)

Prefluff AI2 (All-In-Two)

Prefluff AI2 pelene su zaštitne gaćice sa džepovima – namijenjene isključivo za korištenje s tetra pelenama, prefold pelenama ili ulošcima koji se umetnu u džepove.

Zahvaljujući mekanim gumicama ne urezuju se u nježnu bebinu kožu, a mrežasta traka kojom su gumice opšivene pruža optimalnu zaštitu čak i kod dojenačke stolice.

Prefluff AI2 nudimo u dvije veličine:

  • baby size (3 – 10 kg)
  • toddler size (8 – 18 kg) – minimalni opseg struka od 40 cm

Two-In-One

Two-In-One pelene su zaštitne gaćice sa džepovima – namijenjene za korištenje s tetra pelenama, prefold pelenama ili drugim ulošcima koji se umetnu u džepove, ali dovoljno su velike da mogu dobro obuhvatiti i modernu oblikovanu platnenu pelenu.

*** Preporuka:

  • ukoliko namjeravate koristiti moderne oblikovane platnene pelene, preporučujemo „klasične“ zaštitne gaćice, sa duplim gumicama, što je ujedno i najsigurnija varijanta platnenopelenašenja, pogotovo u djetetovih prvih 6 mjeseci
  • ukoliko namjeravate koristiti samo tetre, i/ili prefolde, ili druge uloške koji se umeću u džepove preporučujemo Prefluff AI2 u odgovarajućoj veličini, ovim načinom platnenopelenašenja ostvaruje se najveća ušteda
  • ukoliko ćete kombinirati ova dva sistema, tada preporučamo uzeti Two-In-One cover

TETRA PELENE

Tetra pelene su tanke kvadratne pelene veličine obično 80×80 cm i u takve pelene su nas mame povijale kad smo bili bebe. Savijaju se u različite “foldove” i učvršćuju švedskom pelenom ili snapi kopčom.

PREFOLD

Prefoldi ili presavijene pelene su slični tetra pelenama, ali sašivene tako da ih se lako namjesti bez puno presavijanja. Obično su na krajevima tanji i u sredini deblji, radi što boljeg upijanja. Isto kao i tetre, mogu se zakačiti snapijem, a često se koriste i kao dodatni ulošci u npr. pocket pelenama.

VUNENE ZAŠTITNE GAĆICE WONDERFLUFF

Wonderfluff su zaštitne gaćice univerzalne veličine, namijenjene za korištenje sa tetra pelenama složenim u fold, složenim kao uložak, sa prefoldima ili upojnim ulošcima druge vrste. Nije predviđeno da pokrivaju OS moderne platnene pelene.

Veličina, odnosno dubina pelene podešava se skraćivanjem gumice oko nogu, što lako možete sami učiniti kroz pristupni otvor unutar pelene gdje se gumica izvuče i skrati po sistemu kao na bretelama grudnjaka.

Unutrašnji materijal: 100% organska merino vuna

Vanjski materijal: pamučni žersej (95% pamuk, 5% elastin)

WOOL PULL-UP
(hlačice na navlačenje)

Vunene pull-up zaštitne hlačice su namijenjene za korištenje sa bilo kojom vrstom platnenih pelena.

Izrađuju se u nekoliko veličina:

S veličina: 4-8 kg
M veličina: 7-11 kg
L veličina: 10-15 kg
XL veličina: 15+ kg

Unutrašnji materijal, pasica oko struka i nogavice: 100% organska merino vuna

Vanjski materijal: pamučni žersej (95% pamuk, 5% elastin)

X