Održavanje platnenih pelena

Prije prve upotrebe

Nove pelene preporučuje se namočiti nekoliko sati u hladnoj vodi prije prvog pranja kako bi što prije postigle punu moć upijanja.
Preskočimo li ovaj korak ništa se strašno neće dogoditi, pelene postižu punu moć upijanja nakon desetak pranja.

Pranje

Platnene pelene peru se na 60 stupnjeva Celzija, pri toj temperaturi uništavaju se bakterije i gljivice, a pelene će biti dobro oprane. Perite ih uz pola doze deterdženta koji inače koristite, bez dodatka omekšivača, izbjeljivača ili octa, uz dodatno ispiranje na kraju ciklusa.

Čuvanje prljavih pelena do pranja

Preporučujem suho čuvanje u kanti, prljave pelene isperu se prije odlaganja u suhu kantu i takve čuvaju do pranja.

Sušenje

Platnene pelene mogu se sušiti na zraku ili u sušilici na blagom programu. Eventualne mrlje koje ostanu nakon pranja lako izblijede ako ih prilikom sušenja okrenete prema suncu. Ne preporuča se stavljanje pelena direktno na izvor topline (npr. radijatori mogu uzrokovati oštećenja).

Održavanje vunenih zaštitnih gaćica

Vuneni coveri održavaju se drugačije od ostalih pelena i ne smiju se prati u mašini s ostalom odjećom, ni sušiti u sušilici. Ukoliko zalutaju u mašinu – najvjerojatnije će se značajno smanjiti pa na to treba posebno paziti.
Vunene covere ako nisu uprljani stolicom možemo prati jednom tjedno ili jednom u dva tjedna, ovisno o učestalosti korištenja. Nakon svakog korištenja vuneni cover potrebno je ostaviti da se prozrači (ne koristimo ga dvaput zaredom).

Kako znamo da je vrijeme za pranje i lanoliziranje?
  • Cover se zaprljao
  • Osjeti se loš miris
  • Lanolin iz vune se istrošio i s vanjske strane covera osjeti se vlaga

Kada je došlo vrijeme za pranje, cover se prvo ispere hladnom vodom, a zatim ručno opere blagim sredstvom za pranje vune u vodi do 30 stupnjeva. Može se ocijediti rolanjem u ručnik i slijedi proces lanoliziranja.
Lanolin (može se kupiti u ljekarni) se prvo uz pomoć blagog šampona rastopi u čaši vruće vode, nakon čega tu otopinu dodamo u posudu sa hladnom vodom u koju se zatim polože zaštitne gaćice. Kada vunene gaćice stavljamo u vodu – ona mora biti mlaka (30 stupnjeva). Ostavimo da odstoji u otopini lanolina par sati ili preko noći. Zarolamo u ručnik da upije višak tekućine i ostavimo da se suši položeno na podlogu. Ne vješati na štrik da se ne rastegne, ne ostavljati direktno na suncu. Kad se posuši može u upotrebu.
X