Mogu li se platnene pelene koristiti od rođenja?

Platnene pelene mogu se koristiti od prvog dana djetetovog života, malo samo treba pripaziti na to da pupak bude na suhom dok ne otpadne (prvih desetak dana).

Očekujemo prvo dijete i jako nas zbunjuju sve ove vrste i podvrste pelena, možete li nam preporučiti što je bolje AI2 modeli ili oblikovane pelene od bambusa?

Kada se kreće s platnenim pelenama od rođenja mi smo uvijek skloni preporučiti moderne platnene pelene (MPP), oblikovane, zato jer su najsigurnije i pružaju najbolju zaštitu od curenja dojenačke stolice, koja može biti vrlo tekuća dok se ne započne sa dohranom.

Koliko nam pelena treba?

Ako ste se odlučili na korištenje oblikovanih modernih platnenih pelena (npr. bambus pelene) potrebno Vam je dvadesetak pelena i 3 komada zaštitnih gaćica odgovarajuće veličine. Pelene univerzalne veličine (One Size, OS) mogu se koristiti od rođenja do odvikavanja, ali za razliku od njih kod zaštitnih gaćica je veličina bitna pa preporučujemo tokom prvih mjeseci babysize veličinu, a kasnije One Size. Uz 20 pelena računajte na pranje pelena svaki drugi dan, uz 25 pelena možete i svaki treći.

Ako ste se odlučili na korištenje AI2 modela zaštitnih gaćica trebati će Vam oko 5 komada zaštitnih gaćica,  20-tak tetri ili prefolda, te približno toliko boostera ili dodatnih uložaka.

Mogu li se AI2 modeli koristiti od rođenja?

Može se krenuti sa Ai2 od rođenja, mi bi u tom slučaju na temelju vlastitog iskustva preporučili za manju veličinu zaštitnih gaćica model sa duplim gumicama oko nogica (Two-In-One babysize). Čim se krene sa dohranom i stolica postane čvršća, AI2 su odličan izbor upravo radi jednostavnosti, samo se jednom zakopčava, a njihova je prednost i u tome što čine manji “paketić” na guzi.

Koliko često treba presvlačiti dijete?

Dijete presvlačite svaka 2 do 3 sata, osim po noći kada može biti i cijelu noć u istoj peleni. Naravno, ako je beba imala stolicu treba je odmah presvući.

Je li kod svakog presvlačenja potrebno mazati kremom?

Pelene su izrađene od prirodnih materijala i nije potrebno mazati kožu. U slučaju da primijetite osip ili crvenilo, možete namazati dječju kremu u tankom sloju. 

Koje pelene najvise odgovaraju za noć?

Za noć preporučujemo Night Power Bamboo pelene uz zaštitne gaćice odgovarajuće veličine. U pelenu se može dodati i booster od konoplje koji će dodatno pojačati upojnu moć pelene. Za djecu koja izrazito puno mokre u ponudi imamo i pelene od konoplje, jer konoplja može upiti i zadržati  više tekućine nego pamuk i bambus.

Mogu li se pelene sušiti u sušilici?

U pravilu svi upojni dijelovi (pamuk, bambus, konoplja) mogu u sušilicu, dakle pelene mogu, ali ne i zaštitne gaćice. Zaštitne gaćice se brzo osuše jer ne upijaju vlagu, ali nakon pranja ipak trebaju neko vrijeme provesti na sušilu ili štriku prije korištenja.

Na kojoj temperaturi mogu oprati pelene i je li bolji tekući ili praškasti deterdžent?

Platnene pelene preporučuje se prati na 60 °C, pri toj temperaturi uništavaju se bakterije i gljivice, a pelene će biti dobro oprane. Povremeno pranje na 90 stupnjeva neće štetiti pelenama. Uključite pretpranje kako bi se većina urina i eventualni ostaci stolice isprali iz pelena prije glavnog pranja. Perite ih uz pola doze deterdženta, preporučujemo praškasti, bez dodatka omekšivača, izbjeljivača ili octa, uz dodatno ispiranje na kraju ciklusa. Dodatno ispiranje se preporučuje kako bi se deterdžent dobro isprao iz tkanine, a iz istog razloga dobro je da se mašina ne puni preko ¾ zapremine bubnja. Da bi što duže trajale, centrifuga bi trebala biti podešena najviše na 1000 okretaja.

Mogu li se zaštitne gaćice prati zajedno sa pelenama?

Ako pelene perete na 60 °C možete i zaštitne gaćice oprati skupa sa njima. Obzirom na osjetljivost PUL materijala preporučujemo da koristite mrežicu za pranje (1-2 komada zaštitnih gaćica stavite u mrežicu i ubacite u bubanj sa pelenama). Ako pelene sušite u sušilici ne zaboravite izvaditi zaštitne gaćice prije prebacivanja u sušilicu!

Kako čuvati korištene pelene do pranja?

Preporučujemo suho čuvanje u kanti, prljave pelene isperu se prije odlaganja u suhu kantu i takve čuvaju do pranja. Dobro je odvojiti zaštitne gaćice od pelena, jer dugotrajna izloženost PUL-a urinu iz pelene može skratiti njihov vijek trajanja.

Koristimo platnene pelene nešto više od godinu dana i nedavno su počele imati čudan miris, što da učinim?

Preporučujemo da učinite stripping pelena, kako bi se uklonili ostaci deterdženta koji su se s vremenom nataložio u tkanini. Stripping radite tako da ih operete u mašini na 60 °C bez deterdženta, samo vodom. Neobičan miris može biti i znak upale, pa ukoliko se problem i dalje javlja, bilo bi dobro sa pedijatrom provjeriti urin.

Nakon pranja i dalje se negdje vide mrlje od stolice, čime se one mogu ukloniti?

Mrlje od stolice možete staviti na sunce, radi se o pigmentima iz hrane koji se uspješno uklanjaju izlaganjem sunčevim UV-zrakama.

X